Vielse og kirkelig velsignelse

Kontakt sognepræsten og aftal dato og tidspunkt.

Tilknytning

For at kunne blive gift i Horne Kirke skal man som hovedregel have en vis tilknytning. Det er desværre en nødvendighed, fordi så mange ønsker at blive gift i Horne Kirke. Man har tilknytning, hvis man selv eller en forælder bor i sognet, eller hvis én af parterne er døbt og/eller konfirmeret i Horne Kirke. Herudover tages et mindre antal vielser og velsignelser, hvis der er tid. Forhør sognepræsten om evt. mulighed og vilkår.

Inden vielsen

Prøvelsesattest

I skal udfylde en ægteskabserklæring som I sender til bopælskommunen. Kommunen sender så en prøvelsesattest tilbage. Den skal I sende til sognepræsten. Den må max være 4 måneder gammel på datoen for vielsen. (Ved kirkelig velsignelse skal der ikke afleveres prøvelsesattest).

Pyntning

Horne Kirke er ved kirkelige handlinger altid pyntet med en buket på alteret. Ønsker man blomster/lys i bænkerækkerne skal det aftales med graveren. Der er 47 stolerækker, som kan pyntes med blomster. I vaserne er der plads til enkelte blomster, de må ikke være tykkere end en lillefinger. Der er 44 stolerækker med LED lys.

Vidner

I skal sende navn og adresse på to vidner sognepræsten. Et vidne er en person, der er til stede under vielsen.

Mødet med præsten

Der aftales et møde med præsten forud for vielsen.

Der synges typisk tre salmer til en vielse. Det er en stor fordel at have forberedt salmevalg hjemmefra. I kan finde forslag til vielsessalmer og lytte til melodierne på Den Danske Salmebog Online.

Præludium og postludium. Hvis I ikke har specielle ønsker til musikken spiller organisten altid noget festligt, der egner sig til bryllup.

Har I specielle ønsker, kan det aftales med organisten.

På dagen

Gommen ankommer en halv times tid inden vielsen/velsignelsen. Han er “vært” i huset og tager imod og byder indenfor. 5 min inden vielsen starter finder han sin plads i korets højre side, tættest på alteret. En evt. forlover sidder ved siden af. (Parret kan evt. ankomme sammen og gå ind sammen).

Bruden ankommer til tiden! Hverken for tidligt eller for sent. Der kimes 10 min før vielsen, når bruden lader sig se, starter graveren klokkerne. Bruden må køre helt op til kirken.

Fotografering

Der må fotograferes under hensyntagen til almindelig pli. Ønsker man en professionel fotograf i kirken er det vigtigt, at I inden aftaler nøje med fotografen hvornår og hvordan der må fotograferes. Det er jeres fest- ikke fotografens! Da der ofte er flere bryllupper efter hinanden, kan man ikke regne med, at kunne fotografere i kirken i længere tid efter vielsen.

Ris

At kaste ris er et gammelt frugtbarheds symbol. Ved at kaste ris på brudeparret ønsker man dem frugtbarhed og mange børn! Risene må kun kastes helt udenfor kirken.

Vi håber ovenstående kan hjælpe Jer med nogle af jeres spørgsmål. I er naturligvis altid velkomne til at kontakte præsten for yderligere oplysninger.